top of page
KEURMERK VOOR KWALITEIT & PROFESSIONALITEIT
TRAINEN DIVERSE TYPES PAARDEN
MODULE 1
LEERPRINCIPES IN DE PRAKTIJK
HOE LEERT EEN PAARD?
MODULE 2
PAARDRIJDEN EN HOE OM TE GAAN MET ANGST
Gepubliceerd in het boek Paardrijden zonder angst (2010)
Tekst: Petra Vlasblom
Ieder mens kent en ervaart angst, de één wat meer dan de ander, maar het is een normaal onderdeel van ons leven. Angst hebben is soms goed, het zorgt ervoor dat je voorzichtig bent en dat kan je juist beschermen, zodat we niet roekeloos door het leven gaan. Maar angst kan ook een belemmering voor je worden.
Ik ben niet zo snel bang, ik heb o.a. parachute gesprongen en met haaien gedoken en ik hou wel van een uitdaging. Ik rij al paard vanaf m'n 7e jaar en reed op elk paard, hoe gevaarlijk ze soms ook waren. Ik werd niet belemmerd door enige angst, totdat ik werd gelanceerd door mijn paard Two Moons. Hij bokte en gooide mij dwars door het houten beschot van de bak en liggend in de ambulance voelde ik mijn benen niet meer.... Een enorme golf van angst ging door mij heen! Angst dat ik voor de rest van mijn leven in een rolstoel zou belanden.... Ik ben nooit eerder bang zo geweest, maar.... ik was blijkbaar ook nog nooit hard genoeg gevallen!
Tijdens mijn werk als trainer van paarden met gedragsproblemen én als trainer van eigenaren van deze paarden heb ik dagelijks te maken met "het leren omgaan met angst". Omgaan met de angst om van je paard te vallen, omgaan met de angst dat 600 kilo onwillig paard zich tegen jou keert... maar vooral ook omgaan met de angst dat je de situatie met je paard niet meer onder controle hebt. Angst ontstaat vaak uit onzekerheid, uit het "niet meer weten wat je moet doen". Bij grote angst gaat ons lichaamsbewustzijn terug naar het moment waarop jij je het meest veilig voelde. Terug naar de tijd dat je nog in de buik van je moeder zat. Door angst neemt je lichaamsbewustzijn (onbewust en ongewild) instinctief de "foetushouding" aan. Je lichaam maakt zichzelf kleiner, je bovenlichaam gaat naar voren en ook je schouders gaan naar voren. Daarnaast gaat je hartslag omhoog en verplaatsen je energie en ademhaling zich naar boven, van je buik naar je borstkast. Angst kan je verlammen, je raak alle controle kwijt en je bent niet meer in staat te handelen, laat staan dat je nog leiding kan geven.
Paarden communiceren op basis van lichaamstaal en reageren meteen op jouw veranderde ademhaling en lichaamstaal, die verraden nl. dat je bang bent. Op het moment dat het paard ervaart dat jij geen leiding meer kan geven, dan moet het paard wel de leiding van jou overnemen. In een kudde paarden is er nl. altijd één leider die voor de gehele kudde bepaald wat ze moeten doen in een gevaarlijke situatie. Zodra jij samen met een paard bent is er ook altijd één de leider, jij óf jouw paard! Zodra een paard voelt dat jij niet in staat bent om leiding te geven, dan MOET het paard wel de leiding van jou overnemen. Het paard is een vluchtdier en zal in een onveilige situatie instinctief juist precies dat doen waar jij waarschijnlijk al bang voor bent, vluchten en hard wegrennen..... Zo ontstaat (voor beiden) een negatieve associatie, waarin jouw onzekerheid en angst steeds groter worden en waarin je ervaart dat het paard steeds meer de leiding van jou overneemt en minder naar jou gaat luisteren. Dat kan enorm frustreren, het kan je uitputten en je tot wanhoop drijven. Wat is nou "de grote truc" om om te gaan met angst? Om angst om te zetten in moed en daadkracht? Waarom kan de een dat wel en de ander dat (nog) niet?
Bang zijn en angst hebben in de nabijheid van paarden is voor veel mensen een probleem. Je kunt het probleem uiteraard uit de weg gaan en stoppen met paardrijden, dan is je angst ook meteen weg. Maar ik zie een probleem altijd als EEN KANS OM IETS TE LEREN! De truc om je angst om te zetten in moed en daadkracht zit 'm in het trainen van je bewustzijn (WAT moet je in zo'n situatie doen?) en het trainen van je lichaamsbewustzijn (hoe kan je je lichaamstaal zo aanpassen, zodat je jouw leiderschap behoud). Zodra je weet wat je moet doen, hoef je dus helemaal niet meer onzeker of bang te zijn, maar moet je alleen maar die opdracht uitvoeren. Dat betekent dus een stukje training van technieken (wat moet ik doen) maar ook inzicht krijgen in het effect van je lichaamstaal en daar bewust (juist in een enge situatie) invloed op kunnen uitoefenen. Je zal gaan ervaren hoeveel (positieve of negatieve) invloed jij met jouw gedrag hebt op het gedrag van het paard. Door een duidelijke vorm van communicatie en lichaamstaal ontwikkel je automatisch jouw leiderschap en dat is niet alleen duidelijk merkbaar voor jouw paard, maar ook in je dagelijkse omgang met je familie, vrienden, collega's.... Je zal hierdoor écht veranderen en dan kan je de rijkdom gaan ervaren van de tegenovergestelde gemoedstoestand van angst: van je moed en daadkracht! Ik wens je veel succes én plezier bij het ontwikkelen van deze prettige eigenschappen!
bottom of page