top of page
logo.png

KUNSTJES VAN DE ONTEMBARE


Artikel gepubliceerd in Algemeen Dagblad (2006)
Tekst: Victor Schildkamp

Het was een woesteling op wiens rug je geen twintig seconden kon blijven zitten of je vloog

door de lucht. Maar Petra Vlasblom uit Delfgauw slaagde er toch in het wilde paard 'Two Moons' te temmen door hem kunstjes te leren. Ze hield er een eigen bedrijf aan over.

Hoe groot kan het contrast zijn? Het paard 'Two Moons' dat hier zo lollig een zoen geeft, op commando plat op z'n buik gaat liggen, en met kleine kindertjes op z'n rug rondrijdt, is hetzelfde paard dat zijn eigenaar Petra Vlasblom een gebroken arm schopte en het ziekenhuis in slingerde.
 

Het verhaal van de nu 12-jarige hengst met de indianennaam Two Moons (zo heette hij al toen Petra hem kocht, niks aan te doen) is er dan ook een van dierenliefde. En talent herkennen. Systeembeheerder Petra Vlasblom reed al haar hele leven paard toen ze tijdens een trip in de Ardennen kennis maakte met Two Moons. De ontembare. Acht jaar was het dier toen. „En bezig aan zijn vijfde trainer," vertelt Petra (37 jaar). „Maar niemand kon hem temmen. Echt, langer dan twintig seconden had nog nooit iemand het uitgehouden op z'n rug. Dan vlógen ze eraf." Wat de beste 'cowboys' dus niet lukte, ging Petra toch proberen. Ze kocht de ontembare. „Waarom? Tja, het klikte. Ik zag gewoon iets in hem. Het is een mooi, groot, trots paard, met veel uitstraling."
 

Maar ook Petra Vlasblom kreeg het zwaar te verduren met Two Moons die zelfs met z'n voorbenen vooruit als een bokser op mensen afkwam. Hij brak haar arm en slingerde haar zo hard door de lucht dat ze met een ontwrichte heup naar het ziekenhuis kon. Maar uiteindelijk vond ze een manier van communiceren met Two Moons. „Waarschijnlijk is hij de eerste jaren van z'n leven te hard aangepakt," vertelt Petra. „Er is sowieso iets raars in de paardenwereld. Als je je kind op paardrijden doet, koop je een cap, laarzen en een zweepje! Dat slaan zit er vaak bij."

Petra pakte het anders aan. Laten we zeggen 'aardig maar toch duidelijk'. En: ze leerde Two Moons kunstjes. Dat brak het ijs met de ontembare. Two Moons kan rekenen (sommen onder de tien, hij tikt met z'n hoef het juiste antwoord), kan zoenen ('met tong', aldus Petra, 'ziet er geinig uit maar is niet zo fris, haha') en op commando zitten en plat op zijn buik liggen. Geen gezicht.
 

Dat zij de ontembare temde - zelfs kinderen met paardvrees rijden nu op Two Moons - is niet onopgemerkt gebleven. Tal van vragen en 'bijlessen' aan andere paard-liefhebbers leidden ertoe dat Petra nu een eigen bedrijfje heeft: 2Moons genaamd (www.2moons.nl) dat gedragsproblemen oplost en lessen geeft. Dat allemaal dankzij een ontembaar paard waar nu zelf Petra's nichtje van elf moeiteloos op rondrijdt.

KOM NAAR DE
INFORMATIEAVOND
VAN ONZE UNIEKE 

PAARDENOPLEIDING

WIL JE ALLES
LEREN OVER
DE METHODE
2MOONS?

NEEM CONTACT
MET ONS OP EN
MAAK EEN
AFSPRAAK

WIL JE EEN
SUCCESVOLLE
TRAINING MET
JE PAARD?
bottom of page