gedragsproblemen 2018-11-02T14:38:51+02:00

GEDRAGSPROBLEMEN

GEDRAGS-
PROBLEMEN

“We vragen veel van onze paarden, soms zelfs zonder dat we ons daarvan bewust zijn. Het is tenslotte heel normaal om een paard…

te berijden, te vervoeren in een trailer en voor een rijles uit z’n kudde te halen. Het paard is een vluchtdier. Paarden leefden vroeger, en sommigen nog steeds, in kuddes en konden bewegen en eten wanneer ze maar wilden. Ze werden nooit gedwongen tot stilstaan, leefden niet in kleine ruimtes en ze waren nooit alleen. Als het niet veilig was konden ze vluchten en in alle vrijheid hun natuurlijke instinct volgen.

NATUURLIJK
GEDRAG VAN
HET PAARD

Een paard is een vluchtdier. Paarden leefden vroeger, en sommigen nog steeds, in kuddes en konden vrij bewegen, eten, drinken en sociaal contact maken wanneer ze maar wilden. Ze werden nooit gedwongen tot stilstaan, leefden niet in kleine ruimtes en waren nooit alleen.

Als een situatie niet veilig was konden ze vluchten en in alle vrijheid hun instinct volgen. Nu staat een paard het grootste deel van de dag op stal en, ondanks dat, kan het paard zich niet anders gedragen dan ‘gewoon paard te zijn’. Een paard reageert vanuit zijn behoeften en instinct. Het paard kan vluchten, vechten, bevriezen of verstarren om een onprettige en onveilige situatie te willen vermijden.

  • Probleem paard
  • Moeilijk paard
  • Dominant paard
  • Bang paard

PROBLEEM
PAARD
IN STRESS

Mensen kunnen in de meeste situaties zelf keuzes maken en zijn daardoor goed in staat negatieve situaties te overzien en stresservaringen te relativeren.

Stresservaringen waarbij een paard geen eigen keuze heeft om te vluchten zijn ervaringen die een paard vanaf dat moment met onveiligheid kan associëren. Een paard leert heel snel van negatieve ervaringen, hoe onbedoeld die ervaringen ook kunnen zijn ontstaan.

Daardoor verliest zo’n paard regelmatig ook zijn vertrouwen in vergelijkbare situaties. Een training gebaseerd op de Methode 2Moons® zal zich richten op het herstel van vertrouwen, zodat het paard zich weer veilig en vertrouwd kan gaan voelen in die specifieke situatie.

PAARD &
GEDRAG

THEORIEAVOND

Gedragstraining begint met het vergroten van kennis over het beïnvloeden van gedrag. We organiseren hierover cursusavonden in Bleiswijk. Zo’n cursusavond kan eventueel ook op jouw stal worden georganiseerd.

Door diverse foto’s en filmfragmenten worden alle do’s en don’ts over gedrag en de omgang met paarden duidelijk. Welke trainingstechnieken pas je toe in verschillende situaties? Hoe breng je rust over op een onrustig paard, angstig of dominant paard? Hoe ga je om met jouw angst, ongeduld en/of boosheid? Hoe geef je duidelijk leiderschap? Allemaal vragen (en nog véél meer) waar je tijdens deze avond antwoord op krijgt.

Vaak zijn cursisten, na het volgen van een theorieavond, zélf in staat om hun pony of paard succesvol(ler) te trainen.

  • Cursus paard

locatie: 2Moons Bleiswijk
aanvang: 19.00 uur tot ± 22.30 uur
prijs: €35,- per persoon
data 2018: 5 november en 3 december
data 2019: 9 januari, 6 februari, 12 maart, 17 april, 25 juni,
8 augustus, 8 oktober, 6 november, 11 december

TRAINEN
VAN GEWENST
GEDRAG

GEDRAGSTRAINING

Paarden zijn lastig te trainen als ze angstig, onzeker, dominant of boos zijn. Ze kunnen oncontroleerbaar zijn en zelfs gevaarlijk worden. Voor elk gedragsprobleem is een oplossing. Een training op basis van de Methode 2Moons® is een aanrader en zal leiden tot de oplossing.

Voor een professionele gedragstraining bij jou op stal kun je een afspraak maken met een 2Moons Top Instructeur. Zij trainen het paard totdat het probleem definitief is opgelost en betrekken en begeleiden ook de eigenaar van het paard tijdens de training.

Het is belangrijk om het vertrouwen van het paard in die specifieke (probleem)situatie te herstellen. Wanneer het paard met de juist timing beloond wordt leert het paard dat ongewenst gedrag hem niets oplevert en gewenst gedrag een beloning oplevert. De gemoedstoestand van het paard zal veranderen van tegenwerken naar meewerken.

De vraag “hoe heeft 2Moons dat nu gedaan?” hebben we in de afgelopen dagen erg vaak gehoord en apetrots proberen we het iedere keer weer uit te leggen.

KIM HEIJSTEKGEDRAGSTRAINING

Eerlijk, enthousiast, energiek, betrokken, liefdevol en kundig zijn woorden die bij Petra horen. Ik heb mijn paard weer teruggevonden. Al kijkt hij af en toe wel heel verliefd naar Petra!

PAULINE MALLEEGEDRAGSTRAINING

Ik heb een gedragstraining gevolgd omdat mijn springpaard Koekeroekus extreem bang was en mij totaal niet vertrouwde. ‘Koekie’ is daarna werkelijk een heel moedig springpaard geworden!

MARIEKE TEN CATEGEDRAGSTRAINING

Petra, ik wil je nogmaals héél erg bedanken want zonder jou hadden we dit nooit voor elkaar gekregen! Ik ben echt heel blij je ontmoet te hebben.

RINIE NIEUWENHUIZENGEDRAGSTRAINING

Contact

2Moons
Hoekeindsehof 1
2665 JZ Bleiswijk
06 - 511 115 22
info@2moons.nl
Top