top of page
logo.png


EENHEID TUSSEN MENS & PAARD


Artikel gepubliceerd in Horsimo (2010)
Tekst: Marion van Hooren
Fotografie: Phil Nijhuis

Petra Vlasblom helpt mensen die problemen hebben met hun paarden. Paarden die soms op het punt staan naar de slacht te gaan, worden vaak door haar weer opgelapt. Volgens Vlasblom gaat het mis doordat mensen hun paard niet begrijpen. “Onbegrip zorgt voor veel frustraties bij zowel mens als paard”, vertelt ze. 

Voor Petra Vlasblom is het vaak duidelijk waar problemen met paarden vandaan komen. “Eigenaren hebben vaak te weinig kennis van het gedrag van hun paard, maar ook mist kennis over hoe een paard leert. Verkeerd gedrag is namelijk aangeleerd. Als iets niet lukt, en je blijft het 30 keer op dezelfde manier proberen, dan train je juist het probleem”, legt ze uit.
 

Harde schijf

Petra Vlasblom is dagelijks aan het werk met probleempaarden – of probleemmensen – en hiermee helpt ze veel eigenaren op weg. Maar voordat ze met de paarden aan de slag gaat, komen eigenaren eerst bij haar op bezoek voor een theorieavond. “Die avond duurt 3,5 uur en tijdens zo’n avond geef ik informatie over het gedrag van een paard, maar ook vooral over het gedrag van mensen. Vaak gaat er een wereld voor deze mensen open, en dan pas kan ik hen met het paard.”
 

Vlasblom heeft jarenlang als systeembeheerder gewerkt, om haar informatie begrijpelijk te maken voor andere mensen vergelijkt ze dat werk met wat ze nu doet. “Als systeembeheerder installeer je software op een computer, zodat hij doet wat je wilt. Bij paarden is dat eigenlijk hetzelfde. Zodra ze geboren worden zijn ze compleet blanco. Maar door de omgang met de mens installeer je als het ware software. Heel soms is dat de verkeerde software, en plastisch gezegd: ik installeer de nieuwe, de juiste software.”
 

Two Moons

Petra Vlasblom kwam voor het eerst in aanraking met een paard met gedragsproblemen toen ze het paard Two Moons kocht. In 2001 kocht ze de ruin, die op dat moment al 8 jaar oud was en al 5 jaar niet te hanteren. “Op dat moment was Two Moons een bang en boos paard. Het bange uitte zich in vluchten, maar als hij dat niet kon – omdat ik het tegenhield – viel hij aan, waardoor de boosheid zich dus uitte. Ik probeerde het slechte gedrag steeds te corrigeren, maar dat werkte alleen maar averechts. Iedereen om me heen opperde dat hij harder aangepakt moest worden, of naar de slacht moest. Maar ik wist zeker dat ik hem kon opknappen.”
 

Petra ging op onderzoek uit waarom het steeds fout ging. “De lessen van Two Moons werden steeds harder. Zowel in de omgang als onder het zadel. Ik heb meerdere keren in het ziekenhuis gelegen door zijn aanvallen. Uiteindelijk leerde Two Moons mij hoeveel invloed het gedrag van mijzelf had op hem. Een paard is als een spiegel voor diegene die ermee werkt. Two Moons heeft een sterke persoonlijkheid en is een héél trots paard. Eigenschappen die in combinatie met een verkeerde vorm van communicatie - dwang en geweld - hebben geleid tot een onhandelbaar en gevaarlijk paard. Door mijn eigen handelen kritisch te bekijken en aan te passen, door vertrouwen te houden in Two Moons en een duidelijke, begripvolle, respéctvolle training is Two Moons uiteindelijk een zeer betrouwbaar en normaal te berijden paard geworden.”
 

Klaus Ferdinand Hempfling

Petra Vlasblom heeft de laatste jaren verschillende opleidingen en cursussen gevolgd. “In 2004 ben ik afgestudeerd aan de International School for Professional Horsemanship, een holistische paardenopleiding in België. Daarnaast heb ik veel cursussen gevolgd: onder andere op het gebied van natural horsemanship, didactiek, dressuur, coaching, communiceren met paarden en intuïtieve ontwikkeling. Ik ben zes weekenden naar Denemarken geweest om te leren van Klaus Ferdinand Hempfling en daarna heb ik een jaaropleiding bij hem gevolgd.”

Vlasblom ging naar Hempfling om technieken te leren. “Daar hoopte ik op, maar dat was absoluut niet wat ik vond”, vertelt ze. “Maar ik heb wel een enorme ontwikkeling gemaakt in het inzicht krijgen in bepaalde situaties. Klaus ziet heel veel aan mensen en dieren en ik vroeg me altijd af hoe hij dat kon zien, 10 minuten later zag ik het zelf ook. Dat intrigeerde mij heel erg. Ik heb geleerd om op mijn eigen intuïtie af te gaan.” De ontwikkeling die ze de laatste jaren door heeft gemaakt merkt ze niet aan zichzelf. “Maar ik merk het aan de paarden. Een probleem waar ik een aantal jaar geleden uren mee bezig was, heb ik nu soms in 10 minuten opgelost. Ik word dus steeds duidelijker in mijn lichaamstaal.”
 

Zweverig

In haar werk komt Petra veel mensen tegen die het maar ‘zweverig’ vinden wat ze doet. “Er is een bepaalde groep die wel gelooft in wat ik doe, maar er is een veel grotere groep die heel sceptisch tegenover mijn werk staat.” Toch ziet Vlasblom dat niet als een groot probleem. “Ik heb het grote geluk dat ik met probleempaarden werk, die een professionele ruiter niet opgeknapt kreeg. En je moet er vanuit gaan dat er al van alles is geprobeerd om die paarden op het rechte pad te krijgen, vaak met veel dwang. Als ze mij dan bellen, zijn ze eerst heel sceptisch. Zodra ik aan het werk ga, en ze zien dat het werkt wat ik doe, dan pas opent het de ogen.”

Als Petra op locatie komt, bekijken ruiters en eigenaren haar vaak kritisch van top tot teen. “Daarbij zeggen ze soms zelfs: ‘Je ziet er zo normaal uit’. Blijkbaar hebben mensen een bepaald beeld bij het werk dat ik doe. Ze verwachten dat ik spiritueel ben en er ook zo uit zie en tegen hen praat. Ik ben ook wel spiritueel, maar dat uit ik alleen bij mensen die daar voor open staan.” Voor Vlasblom is het belangrijk dat mensen weten dat ze hen niet veroordeeld. “Ik weet dat het een stuk onbegrip is, het is een gevolg van onkunde en het niet weten hoe het wel kan. Ik ben ook op een manege begonnen, en ik heb ook geleerd dat je met dwang problemen oplost.”
 

Kennis overdragen

Ondanks dat er veel gaande is over Natural Horsemanship, blijft er veel weerstand in de paardenwereld naar het werk van Vlasblom. “Het wordt wel minder, ook door de vele demo’s die op evenementen worden georganiseerd. Wat ik wil doen is zoveel mogelijk kennis overdragen op een zo simpel mogelijke manier. Daardoor wordt het voor eigenaars makkelijker en ook de relatie tussen mens en paard wordt beter. Een echte win-win situatie.”  

KOM NAAR DE
INFORMATIEAVOND
VAN ONZE UNIEKE 
PAARDENOPLEIDING

WIL JE ALLES
LEREN OVER
DE METHODE
2MOONS?

NEEM CONTACT
MET ONS OP EN
MAAK EEN
AFSPRAAK

WIL JE EEN
SUCCESVOLLE
TRAINING MET
JE PAARD?
bottom of page