top of page
logo.png

"Hoeveel gedragsproblemen hebben een fysieke oorzaak?”

TAMARA DORRESTEIJN:

VRIENDELIJKE
METHODE

Toen Tamara (30) haar opleiding bij 2Moons begon, kocht ze een veulen dat ze helemaal volgens haar nieuwe kennis en inzichten wilde opleiden. Dat liep even anders…

“Ik ben biotechnisch laborant van beroep en run daarnaast een pensionstal met tien paarden. Jaren geleden had ik Petra eens aan het werk gezien met een paard dat niet wilde laden. De eenheid die zij creëerde tussen mens en paard heeft mij sindsdien nooit meer losgelaten. In de opleiding staat écht contact maken met het paard centraal, hierdoor kun je op een dieper niveau werken aan het gedrag van een paard. De methode 2Moons® is daardoor de meest vriendelijke methode voor mens en dier.” 


Interview met Nicolien de Rooij (maart 2018)
 

GEDRAG & MEDISCH

“Net voor de start van de opleiding kocht ik Jillz. Ik wilde dit veulen als het ware met mij mee laten groeien. Dat ging goed, totdat ze ging weigeren om voetjes te geven.

Op de opleiding leer je: eerst een medische oorzaak voor het gedrag uitsluiten, dan pas werken aan het gedrag. Dus liet ik Jillz onderzoeken door de veearts. Die vond niets. Ik vroeg een second opinion. Weer niks. Ik zag Jill ondertussen verslechteren, het leek alsof haar lichaam stukje bij beetje verkrampte. Hoeveel specialisten ik geraadpleegd heb? Een hele rits. Sommigen zagen iets in de rug, anderen iets in de hals, weer anderen helemaal niks. Maar ik was ervan overtuigd: dat ze niet mee wilde werken moest een fysieke oorzaak hebben. Toen Jillz twee jaar was, zag ze eruit als een oud paard. Ze was moe. Iedere stap kostte haar energie. Ik heb haar moeten laten gaan.”

GEDRAG &
FYSIEK GEBREK

“Met mijn biotechnishe achtergrond wil ik alles van het lichaam begrijpen. Daarom schonk ik Jillz aan Equine Studies: zij mochten Jillz gebruiken voor een van hun dissecties:
ik drie dagen tijd werd ze ontleed van huid tot hart. Ik was erbij. Het was mijn kans om eindelijk Jillz’ verhaal te ontdekken. Bij het ontleden van Jillz schedel kwam naar voren dat haar gedrag inderdaad een fysieke oorzaak had. Haar linkerhersenhelft was verkleefd met haar schedel. Waarschijnlijk een gevolgd van een hoofdtrauma uit haar veulentijd. Dit triggerde me: hoeveel gedragsproblemen hebben een fysieke oorzaak die we in eerste instantie misschien over het hoofd zien?” 

GEDRAG & WETENSCHAP

“Ik heb mijn opleiding bij 2Moons afgerond en werk momenteel ongeveer twee dagen per week als gedragstrainer.
Ik heb me tevens aangesloten bij Equine Studies en volg de wetenschappelijke onderzoeken op de voet. Momenteel verdiep ik me in halsproblemen bij het gedomesticeerde paard. Sommige halsproblemen zijn vanwege hun aard niet op te lossen, maar dankzij mij kennis als gedragstrainer kan ik eigenaren wel adviseren hoe ze het gedrag van hun paard moeten duiden, hoe ze beter kunnen trainen en het leven van hun paard in algemene zin kunnen veraangenamen. De combinatie van gedragstrainer en het overdragen van wetenschappelijke kennis is mij op het lijf geschreven. Dit had ik vooraf niet zo bedacht, maar ik haal hier heel veel voldoening uit.”
bottom of page