trailerladen 2019-01-07T21:10:37+02:00

TRAILERLADEN

 De oorzaak van een trailerlaadprobleem ligt zeker niet altijd bij de eigenaar. Maar de oplossing ligt echter altijd bij de eigenaar. Welke initiatief neem je om het probleem op te lossen? En welke manier van trainen gebruik je? Het is belangrijk dat wij mensen de verantwoording nemen en onze paarden helpen om ze te leren trailerladen. En écht, het is elk paard gewoon te leren.

JE PAARD
WIL NIET
IN DE TRAILER

Herken je dit? Je paard wil de trailer niet in.
Je probeert het op alle mogelijke manieren en de menigte omstanders met goede raad groeit gestaag. Al snel komt er hulp van goedwillenden met lijnen, zwepen, bezems of zelfs erger… Na een hoop stress staat je paard in de trailer.

De volgende keer raakt je paard, alleen al bij het zien van een trailer, bang en in paniek. Er is een negatieve associatie ontstaan en je paard is nu al bang voor wat er komen gaat. Daar sta je dan, met een onmogelijk te laden paard. Met lieve woordjes en een krat peentjes krijg je ‘m niet in de trailer en ook niet met duwen, trekken of boos  worden.

  • Trailerladen
  • Hippische opleiding
  • Bang paard

(ON)
NATUURLIJK

Een paard is een vluchtdier. Een trailer is een heel onnatuurlijke plek voor een paard. Een trailer is klein, instabiel en opgesloten in een trailer kan een paard niet vluchten. Vanuit het instinct van het paard is het logisch dat hij weerstand heeft tegen het vervoer in een trailer. 

Paarden kunnen weigeren, steigeren, wegdraaien en in zichzelf keren voor de trailer. Ook kunnen ze de trailer in gaan en er meteen weer uit rennen en het sluiten van de stang niet accepteren. Ze kunnen zich laten vallen voor de klep of zelfs gaan liggen tijdens het rijden met de trailer.

2Moons heeft theorie- en  praktijktrainingen ontwikkeld gebaseerd op de Methode 2Moons® die eigenaren van paarden handige oplossingen bieden voor het succesvol en effectief trainen van hun paard.

METHODE
2MOONS®
WERKT!

De Methode 2Moons® is erop gericht om het probleem met het paard definitief op te lossen. We trainen het paard én we begeleiden uiteraard ook de eigenaar.

Als de eigenaar van het paard ons, na de cursus, nooit meer nodig heeft, dán pas hebben wij ons werk goed gedaan! En dat kan al zo zijn na het deelnemen aan een theorieavond of, wanneer je liever professionele hulp inschakelt, na één of twee trainingen met één van de 2Moons Top Instructeurs.

  • Paard opvoeden
  • Probleem paard
  • Bang paard
  • Paardenfluisteraar

locatie: 2Moons Bleiswijk
aanvang: 19.00 uur tot ± 22.30 uur
prijs: €35,- per persoon
data 2018: 5 november en 3 december
data 2019: 9 januari, 6 februari, 12 maart, 17 april, 25 juni,
8 augustus, 8 oktober, 6 november, 11 december

TRAILERLADEN

THEORIEAVOND

Een succesvolle trailerlaadtraining begint met het verkrijgen van uitgebreide kennis en technieken over trailerladen. We gegeven daarvoor cursusavonden in Bleiswijk. Zo’n avond kan, bij voldoende belangstelling, ook bij jou op jouw stal worden georganiseerd.

Door diverse foto’s en filmfragmenten worden alle do’s en don’t over gedrag en de omgang met paarden duidelijk. Welke trainingstechnieken pas je toe bij de trailer en in verschillende situaties? Hoe breng je rust over op een onrustig, angstig of dominant paard? Welke invloed heeft het gedrag van jouw paard op jou? Hoe behoudt je jouw leiderschap en hoe motiveer en stimuleer jij jouw paard om samen met jou de trailer in te gaan?

Allemaal vragen (en nog véél meer) waar je tijdens deze avond antwoord op krijgt. Vaak zijn cursisten, na het volgen van een theorieavond, zélf in staat om hun paard succesvol(ler) te leren trailerladen.

TRAILERLAAD
TRAINING

PRAKTIJKCURSUS

Paarden zijn lastig te beleren als ze angstig, onzeker, boos of dominant zijn. Ze kunnen onwillig, oncontroleerbaar of zelfs gevaarlijk worden. Als je een professionele oplossing zoekt, kun je een afspraak maken met een 2Moons Top Instructeur voor een training bij jou op stal.

Op basis van de Methode 2Moons® trainen we het paard totdat het probleemloos én uit eigen keuze aan een loshangend touw met jou de trailer in loopt. Ook de trailer afsluiten en het vervoer van het paard mag geen enkel probleem meer zijn. Het vertrouwen van het paard in de situatie is volledig hersteld en jij hebt geleerd hoe jij jouw paard ten alle tijde, en in elke situatie, probleemloos zélf kan laden.

De kosten van trailerlaadttaining bij jou op locatie zijn €75,- per uur, met een maximum van €225,- per dag(deel). De reiskosten zijn €0,30 cent per kilometer.

Dé tip om je aanpak en training te verbeteren is om meer kennis te vergaren over hoe je een paard kan leren trailerladen. Paardrijles hebben we allemaal gehad, maar heeft nou geleerd wat de beste technieken zijn voor trailerladen? En wie heeft er geleerd hoe je een onwillig, sterk paard kan leren om uit zichzelf én probleemloos te laden? Bijna niemand toch? 

ZELF LEREN OM
JE PAARD TE LEREN

TRAILERTIPS:

TRAILERTIPS:

VERANDER
JE AANPAK

Stop met oefenen en trainen als het resultaat van een training nihil is. Als je alsmaar oefent en het resultaat van de training verbetert niet, dan leert je paard (ongewild en onbewust) juist het ongewenste gedrag aan. Door telkens hetzelfde te repeteren wordt de negatieve associatie die het paard heeft met de trailer nóg meer versterkt en leert het paard juist om NIET te laden. Verander dan je aanpak en je training.

THEORIEAVOND
PAARD & GEDRAG

TRAILERTIPS:

2Moons organiseert theorieavonden
waarbij technieken en oplossingen van
het trailerladen duidelijk worden uitgelegd.
De meeste deelnemers zijn, na het volgen
van een theorieavond, zelf in staat hun
paard te leren trailerladen.
Mocht het probleem met je paard te groot zijn,
of wil je het aanleren van het trailerladen van
jouw paard in de praktijk leren volgens
de Methode 2Moons®, maak dan een
afspraak met een 2Moons Top Instructeur.

HOOIZAK
OF BOKSBAL?

TRAILERTIPS:

Voorkom dat het hooinet tijdens het rijden een boksbal wordt die, bij het optrekken en remmen, tegen het hoofd van je paard slaat. Bevestig het hooinet niet alleen aan het plafond, maar ook met een haakje aan de zijkant en een haakje aan de voorkant van de trailer. Zo hangt het stiller, stabieler en voorkom je dat je "een boksbal" ophangt waar het paard tijdens het afremmen en optrekken veel last van kan hebben.

RUIMTE
VOOR BALANS

TRAILERTIPS:

Het paard balanceert met zijn hoofd en hals in de trailer. Bij oudere trailers is de punt aan de voorkant van de trailer vaak minder diep dan bij moderne trailers. Een groot paard kan daardoor zijn hoofd en hals nauwelijks naar links en rechts bewegen. Het kan zijn dat je paard onvoldoende ruimte heeft om te balanceren en daardoor onzeker en angstig wordt en zich zelfs uit angst laat vallen in de trailer.

PAST JOUW
TRAILER?

TRAILERTIPS:

Zorg ervoor dat je een passende trailer of veewagen hebt voor jepaard. Vooral de oudere type trailers hebben een binnenmaat met een hoogte van 2,20m. Als je een groot paard hebt, van bv. 1,80m, dan heeft je paard slechts 40cm voor zijn hele hals en hoofd. Dat is te weinig en is regelmatig een oorzaak van problemen met laden of vervoer. Gebruik bij een groot type paard een trailer met een verhoogd dak.

TRAILERTIPS:

HOOGTE
VAN DE STANG

Voor pony’s moet je zorgen dat de borst- en bilstangen, zowel voor de hoogte als de lengte op een ponymaat af te stemmen zijn. De pony krijgt anders geen steun van de stang en kan er zelfs onderdoor gaan. De stang hoort aan de voorkant op de borst en aan de achterkant op de broekspier steun te geven. Een trailerleverancier kan de bevestigingspunten van de voor- en achterstangen in je trailer aanpassen.

TRAILERTIPS:

STABIEL
IN DE TRAILER

Wanneer je paard zich laat vallen in een
2-paardstrailer, is het aan te raden om het paard eens te vervoeren met een schuin geplaatst tussenschot. Je hebt dan voor de stabiliteit van de trailer een lange achterstang nodig. Je paard met de extra ruimte makkelijker met z’n achterhand omstappen. Als het paard in die positie geen probleem laat zien, dan kun je het paard leren om met z'n achterbenen om te stappen. Dat is een kwestie van trainen.

RUSTIG UIT
DE TRAILER

TRAILERTIPS:

Het laden en vervoeren kan je het paard leren. Rustig uitladen van je paard is ook belangrijk. Een paard moet leren om, wanneer de stang weggaat, minimaal vijf tot tien seconden te wachten voordat hij eruit mag. De meeste paarden hebben dit niet geleerd en rennen er te hard uit. Daar kan het paard niets aan doen. Het paard wil gewoonweg snel naar buiten. Je kan je paard leren dat het de bedoeling is om te wachten op jouw commando.

GEDULDIG
OP DE TRAILER

TRAILERTIPS:

Een paard wordt er meestal snel uitgehaald als de trailer stopt en de motor uitgaat. Die associatie leert een paard snel maken. Als je hem dan een keer niet van de trailer afhaalt, wordt je paard ongeduldig en dat laat hij merken door bijvoorbeeld te schrapen of te stampen. Het is dus belangrijk, dat je je paard niet altijd direct van de trailer afhaalt als je stilstaat. Leer hem rustig wachten.

TRANSPORT
BESCHERMERS

TRAILERTIPS:

Het is belangrijk dat je je paard leert wennen aan transportbeschermers en dat de transportbeschermers goed passen. Zachte (stoffen) transportbeschermers zakken regelmatig af, wat stress en gevaarlijke situaties kan opleveren. Een alternatief voor een zachte transport
beschermer is een transportbeschermer van hard plastic. Maar je kan ook een peesbeschermer of bandage met een springschoen gebruiken.

BACH
REMEDIES

TRAILERTIPS:

Bach remedies kunnen het paard helpen om beter met z’n angst en stress tijdens het vervoer om te gaan. Bach remedies zijn te koop bij de drogist. Je kan een specifieke Bach remedie, afgestemd op het karakter en het probleem van je paard, laten maken door een deskundige die in bach remedies en in het gedrag van paarden is gespecialiseerd. Je kan daarvoor een 2Moons top instructeur benaderen.

RIJDEN MET
EEN TRAILER

TRAILERTIPS:

Een paard heeft geen enkele invloed de bewegingen van de trailer. Veel trailerlaad- en vervoersproblemen ontstaan door te snel rijden en/of door het plotseling optrekken en/of afremmen voor stoplichten, in bochten en bij hard rijden op rotondes. Rij dus bewust, trek rustig en geleidelijk op en rem langzaam op de motor af. Neem zelf de proef op de som en ga zelf eens in een rijdende trailer staan.

REIS MET
GEZELSCHAP

TRAILERTIPS:

Om een jong paard te leren reizen of als je een paard hebt wat last heeft van verlatingsangst, dan is het aan te raden om de eerste keren een ervaren en rustig paard mee te nemen. Zo geef je het onervaren paard vertrouwen.

STAP
VOOR STAP

TRAILERTIPS:

Leer een jong paard eerst om probleemloos een trailer in te lopen en zich vertrouwd te voelen in die trailer. Daarna leer je hem om de stang achter zich te accepteren en daarna kan de klep van de trailer gesloten worden. Bouw het logisch op. Als je een jong paard leert trailerladen is de kans op problemen met trailerladen in de toekomst nihil. Jong geleerd, oud gedaan.

CHECK DE
BODEMPLAAT

TRAILERTIPS:

Laat de bodem van je trailer elk jaar door een erkend bedrijf keuren. Ook als je een trailer huurt of leent, check dan of de bodem niet beweegt en/of zacht is. Laat geen mest in je trailer liggen en maak de bodem na elk gebruik goed schoon. Helaas zien 2Moons instructeurs regelmatig trailers waarvan de bodemplaat zacht is, de bodemplaat los is of waarvan de bodemplaat zelfs rot is.

APK
VOOR JE TRAILER

TRAILERTIPS:

Zorg dat de bevestiging van de trekhaak, de verlichting, de remmen en de banden regelmatig door een professional worden nagekeken. Voor de APK van je auto krijg je jaarlijks bericht. Voor je trailer mag je er zelf aan denken.

DEKEN
BIJ STRESS?

TRAILERTIPS:

Een trailer of veewagen is een kleine ruimte en in die ruimte krijgt een paard het snel warmer door stress. Vaak is het beter om bij een onervaren of angstig paard een zweetdeken op te doen, in plaats van een staldeken.

Mijn paard is zo lief geworden, ik ken eigenlijk mijn hele paard niet weer. Die wantrouwende blik paste ook niet bij hem… Nu is hij gewoon helemaal zichzelf, zo lief en ik ben echt zo blij!

NICOLE GROOT ROESSINKTRAILERLAADTRAINING

Ik moest echt mijn tranen wegslikken… Ik wilde gillen en juichen en huilen tegelijk. Eenmaal weer buiten de trailer kon ik mijn geluk niet op. Hij durft het weer en IK ook!

SASKIA JANSENTRAILERLAADTRAINING

Op de club staan ze nog steeds verbaast te kijken hoe ons paard de trailer op loopt, vooral als mijn zoon van elf jaar probleemloos ons paard op de trailer zet.

FAMILIE GERVENTRAILERLAADTRAINING

Je presentatie is erg enthousiast, duidelijk zonder zweverig of iets te zijn, heel prettig. Ik vond het mooi dat je zoveel materiaal hebt kunnen verzamelen zoals die filmpjes die zoveel duidelijk maken.

MARLINKA WAMSTHEORIEAVOND PAARD & GEDRAG

Petra, we willen jou nogmaals hartelijk bedanken. Jouw werkwijze zullen we voor altijd blijven gebruiken.
p.s. We noemen jou altijd: ‘het wondervrouwtje’!

PAULA SLOOTJESTRAILERLAADTRAINING

Ik was heel sceptisch, maar Petra is helemaal niet ‘zweverig’. Inmiddels ben ik wél volledig overtuigd van de manier waarop ze te werk gaat. Gewoon, omdat ik het met eigen ogen heb gezien!

MIRANDA HUISMANTRAILERLAADTRAINING

Ik heb echt superveel aan de theorieavond gehad. Mijn paardje gaat nu weer de trailer in, wat echt een waar wonder is!

ELS BOSKEMPER THEORIEAVOND PAARD & GEDRAG

Gelukkig vangt Petra de baasjes ook liefdevol op en heeft ze me steeds kunnen opbeuren. Ze laat zien dat, ook al gaat het soms fout, alles met geduld en goed handelen toch weer op te lossen is!

MONIQUE DERSJANTTRAILERLAADTRAINING

Je moet het meemaken om het te kunnen geloven, maar bij ons is alle scepsis verdwenen. Mec blijft gemakkelijk te laden. We weten nu dat we op tijd weer thuis zijn. Echt een verademing.

MIRJAM CLAESSENSTRAILERLAADTRAINING

Contact

2Moons
Hoekeindsehof 1
2665 JZ Bleiswijk
06 - 511 115 22
info@2moons.nl
Top