top of page
logo.png

PAARD & GEDRAG

Paarden hebben vaak geen weet van ‘wat wij precies willen’ en reageren vanuit hun instinct op een situatie. Door het natuurlijk gedrag van paarden beter te begrijpen en de omgang en training aan te passen aan het leervermogen van het paard kunnen gedragsproblemen snel en structureel worden opgelost.

NATUURLIJK GEDRAG VAN HET PAARD

Een paard is een vluchtdier. Paarden leefden vroeger, en sommigen nog steeds, in kuddes en konden vrij bewegen, eten, drinken en sociaal contact maken wanneer ze maar wilden. Ze werden nooit gedwongen tot stilstaan, leefden niet in kleine ruimtes, waren nooit alleen en nooit zonder de veiligheid van de kudde.

Als een situatie niet veilig was konden ze als groep vluchten en in alle vrijheid hun instinct volgen. Nu staat een paard het grootste deel van de dag op stal en, ondanks dat, kan het paard zich niet anders gedragen dan ‘gewoon paard te zijn’. Een paard reageert vanuit zijn natuurlijke behoeften en zijn natuurlijke instinct. Het paard kan daarom gedrag laten zien zoals vluchten, vechten, bevriezen of verstarren om een onprettige en/of onveilige situatie te willen vermijden.

PROBLEEM 
MET JE PAARD? 

Mensen kunnen in de meeste situaties zelf keuzes maken en zijn daardoor goed in staat negatieve situaties te overzien en stresservaringen te relativeren.
Stresservaringen waarbij een paard geen eigen keuze heeft om te vluchten zijn ervaringen die een paard, vanaf dat moment, met onveiligheid kan associëren. Een paard leert snel van negatieve ervaringen, hoe ongewild en onbedoeld die ervaringen ook kunnen zijn ontstaan.
 
Zo'n paard verliest daardoor regelmatig ook zijn vertrouwen in vergelijkbare situaties. Een training gebaseerd op de Methode 2Moons® richt zich op het herstellen van het vertrouwen vanuit positieve associaties, zodat het paard zich weer veilig en vertrouwd kan gaan voelen in die specifieke situatie.

CURSUS
PAARD&GEDRAG

THEORIEAVOND

Een succesvolle gedragstraining kan beginnen met het vergroten van kennis over stimuleren en motiveren van gewenst gedrag. We organiseren hiervoor de leerzame cursus: 'paardengedrag en hoe daarmee om te gaan'.

Door diverse foto’s en filmfragmenten worden alle do’s en don’ts over gedrag en de omgang met paarden duidelijk. Welke trainingstechnieken pas je toe in verschillende situaties? En hoe breng je rust over op een onrustig paard, angstig of dominant paard? Hoe kun je omgaan met jouw angst, ongeduld en/of boosheid? Hoe toon je duidelijk en vriendelijk leiderschap? 

Allemaal vragen (en nog véél meer) waar je tijdens deze avond antwoord op krijgt.
 Zo’n avond kan, bij voldoende belangstelling, ook bij jou op jouw stal worden georganiseerd.

2Moons Bleiswijk: €35,- per persoon. 
Data:
Data: 8 maart, 14 april en 17 mei 2022 (19.00 tot ± 22.00 uur).


   VOLGENDE
   CURSUSAVOND:
8 MAART


AAN DE SLAG!

MET GEDRAGSTRAINING
Paarden zijn lastig te trainen als ze angstig, onzeker, dominant of boos zijn en kunnen dan oncontroleerbaar en gevaarlijk worden. Voor elk gedragsprobleem is een oplossing! Een gedragstraining van een professional op basis van de Methode 2Moons® zal leiden tot dé oplossing.
Voor een leerzame en praktische gedragstraining kun je een afspraak maken met een 2Moons Top Instructeur. Wij trainen jouw paard bij jou op stal totdat het gedragsprobleem definitief is opgelost. En uiteraard betrekken en begeleiden we jou ook tijdens de gedragstraining.
 
Het is belangrijk om het vertrouwen van het paard in die specifieke (probleem)situatie te herstellen. Wanneer het paard met de juist timing en positieve bekrachtiging beloond wordt, leert het paard dat ongewenst gedrag hem niets oplevert en gewenst gedrag altijd een beloning oplevert. De gemoedstoestand van het paard zal veranderen en het paard krijgt zo weer vertrouwen in wat we van hem vragen en zal graag met ons meewerken.

 

De vraag “hoe heeft 2Moons dat nu gedaan?” hebben we in de afgelopen dagen erg vaak gehoord en apetrots proberen we het iedere keer weer uit te leggen..


 

KIM HEIJSTEK
GEDRAGSTRAINING

routebeschrijving2Moons.png

NEEM CONTACT
MET ONS OP EN
MAAK EEN
AFSPRAAK

WIL JE EEN
SUCCESVOLLE
TRAINING MET
JE PAARD?

2MOONS & GEDRAG

IN DE MEDIA

Sinds 2006 wordt 2Moons regelmatig gevraagd om mee te werken aan artikelen over paardengedrag en probleemgedrag bij paarden in bekende hippische tijdschriften.
Hier staan wat linkjes naar een aantal artikelen die meer informatie en inzicht geven over gedrag van paarden en de oplossingen en technieken volgens de Methode 2Moons®.

gepubliceerd in Hoefslag (2017)

gepubliceerd in Hoefslag (2017)

gepubliceerd in Hoefslag (2016)

gepubliceerd in Hoefslag (2016)

gepubliceerd in Hoefslag (2008)

gepubliceerd in Amazone (2007)

bottom of page